APPENDIX B

DRAFT

STREET TRADING AND PEDLARY LAWS - COMPLIANCE WITH THE

EUROPEAN SERVICES DIRECTIVE

CONSULTATION PAPER FROM THE DEPARTMENT FOR BUSINESS

INNOVATION & SKILLS

Set out below are the responses from Maidstone Borough Council to the above consultation
paper and the questions detailed within:-

Question 1:

Response 1:

Question 2:

Response 2:

Question 3: -

Response 3:

Question 4:

Response 4:

Do you agree with the proposed repeal of the Pedlars Acts 1871 and 1881
UK-wide?

Yes.

Do you agree with our proposed new definition of a pedlar for the purposes
of the pedlar exemption from the “national” street trading regirne in England
and Wales? Please fully explain your reasons for agreeing or dlsagreemg
with any element of the proposed definition.

If there is a need for pedlars the definition set out in the consultation
paper appears to be quite effective. However the dimensions of the
receptacle which the pedlar can push or pull do seem quite large and in
essence are the size of most stalls to which this Council currently gives
consent under Schedule 4 of the Local Government Miscellaneous
Provisions Act. Additionally the idea of the maximum work time of ten
minutes in one location and with the requirement to move fifty metres
distance and not return in three hours whilst reasonable as an operation is
in this Council’s view difficult to enforce. Also difficult to enforce would be
determining what is a reasonable speed. For local authorities to be in a
position to enforce this they would require enforcement officers to be on
the streets checking on pedlars for long periods of time in order to ensure
they are complying with the time and distance requirements of your
definition and they would also not be able to use directed surveillance.

If you are a local authority, do you envisage that there might be
circumstances in which you would be able to designate a street as a
licence/ consent street in relation to established fraders but not in relation to
temporary traders? (paragraphs 1.25 —1.27)

No.

Do you agree that only one photo needs to be submitted with street trading
applications which are made electronically? (see paragraph 1.28 above)

Yes.
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Question 5:

Response 5:

Question 5.1:

Response 5.1:

Question 6:

Response 6:

Question 7:

Response 7:

Question 7.1:

Response 7.1:

Question 7.2:

Response 7.2:
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Do you agree with the proposal to replace the mandatory refusal ground? If
not, please explain why you do not think that the 1933 Act provides
adequate protection and why the minimum age requirement of 17 needs fo
be retained. (Paragraph 1.32).

Yes.

If you are a local authority, can you indicate the approximate number of
applications you would expect to be made from those under 17 years
of age? _

This is difficult to answer as applicants know they have to be 17, but
based on current figures the interest is likely to be none.

Would it be helpful for BIS to issue guidance on the circumstances in which
the discretionary grounds in 3(6) (a), (d), (e) and (f) can be used? (see
paragraphs 1.33 and 1.34 above).

Whilst this authority has not adopted the provisions relating to street
trading licences, it would be helpful if guidance was issued as suggested in
the question.

Do you think there are any circumstances in which the existing paragraph
3(6)(b) ground could be used compatibly with the Directive and, if so, please
give reasons. (see paragraphs 1.36 -1.37).

This question relates to street trading licence and this Council has adopted
a consent scheme. However, this Council has adopted this ground within
its policy as a reason for which it could refuse applications. However, in
more recent times, the advice given to the Committee when considering
applications has indicated that the Council should not take into account
the traders and trade of shops when considering any particular
application.

Do you consider that it is necéssary to insert a new replacement “suitability”
refusal ground into paragraph 3(6)? (see paragraph 1.38)
Yes there could be a product for sale that would be unsuitable to an area.

In relation to this new ground, can you tell us:

() In what circumstances you would use this ground and how often?

(i) Whether this ground would prod'uce costs on you as a local authority, or on

you as a business and what these costs are likely to be?

(i) Rarely but there could be an exceptional case
(ii) None

D:\Moderngov\Data\Published\Intranet\C00000131\M00001625\Al00013947\$0njjg2is.Doc



Question 7.3:

Response 7.3:

Question 8:

Response 8:

Question 8:1:

Response 8.1:

Question 8.2:

Response 8.2:

Question 8.3:

Response 8.3:

Question 9:

Response 9:

Question 9.1:

Response 9.1:

Question 10:

Response 10:
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Would it be helpful for BIS to issue guidance on the circumstances in which
this replacement ground could be used?

Yes

Do you think there are any circumstances in which either of these grounds
could be used compatibly with the Directive in relatlon to temporary traders?
(see paragraphs 1.39 -1.42)

This Council has adopted a consent scheme rather than the licence
scheme and has not used this reason for refusal as part of its scheme.

Do you think it would be preferable to pursue our proposed approach of
expressly preventing the grounds from being used in relation to temporary
traders or to repeal the grounds completely?

Not relevant.

Will local authorities continue to use these grounds in relation to established.
traders? '

Not relevant.

Do you foresee any difficulties with our proposals to limit the circumstances
in which these grounds could be used in relation to established traders?

Not relevant.

Do you foresee any problem resulting from the proposed repeal of
paragraph 3(8) of Schedule 4 to the LG(MP)A? (see paragraph 1.43)

No

Do you agree with our assumption that those who may benefit from this
provision are more likely to be UK nationals than natlonals of other Member
States? :

Yes I think existing traders under local Acts would be more likely to be
UK nationals.

Do you foresee any problems with our proposal to give local authorities
flexibility to grant licences for longer than 12 months or indefinitely? (see
paragraphs 1.44 - 1.47)

This Council’s consent scheme does include paragraph 3(6)(d) as one of
its reasons for refusal. If a licence or consent is granted for a period
longer that twelve months or indefinitely this reason for refusal becomes
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Question 10.1:

Response 10.1:

Question 10.2:

Response 10.2:

Question 11:

Response 11:

Question 11.1:

Response 11.1:

Question 11.2:

Response 11.2:

Question 11.3:

Response 11.3:

Question 12:
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less effective as an applicant could be convicted of an offence and without
a regular check it might not be possible to find this particular evidence.
Therefore I think it is important that an application is submitted on a
regular basis whether that is twelve months or a longer period could
determined. An indefinite period would not be suitable. There could be
checks required at intervals rather than just on renewal.

Whether lengthening the duration of licences would have a positive,
negative or neutral impact on the ability of new street traders to obtain

licences to trade in your licence streets?

Potentially negative if the period is too long and pitches are dominated by

existing traders.
(i) Whether you are likely to issue licences for more than a 12 month period

of indefinitely?

(i) If you are likely to issue licences for a defined period which is longer than
12 months, what period you are likely to choose?

(i) No.
(i) Not relevant.

Would it be helpful for BIS to issue guidance as to how the PSR may affect
a local authority’s ability to use some or all of the revocation grounds
contained in paragraphs 5(1)( a) to ( c) in relation to established
traders/temporary traders? (see paragraphs 1.48 — 1.50)

This Council does not operate a licence scheme and therefore has no
experience of these revocation grounds but it would be helpful if guidance
was issued.

Do you think there are circumstances in which the paragraph 5(1)(d) ground
could be used compatibly with the Directive in relation to temporary traders?

Not applicable.

Do you think it would be preferable to pursue our proposed approach of
expressly preventing that ground from being used in relation to temporary
traders or to repeal the ground completely? Will local authorities continue to
use that ground in relation to established traders? :

Not applicable.

Do you foresee any difficulties with our proposals to limit the circumstances
in which that ground can be used in relation to established traders?

Not applicable.

Do you foresee any problems with our proposals -
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(i) To disapply regulation 19(5) of the PSR where a mandatory ground
- for refusal of the application exists; or

(i) - To leave it to local authorities to decide whether to put arrangements
in place to disapply the regulation in other circumstances, or to
specify what conditions will automatically attach to a licence which is
deemed to have been granted under regulation 19(5)? Please give
reasons for your views (see paragraphs 1.51 ~ 1.53)

Response 12:

Question 13:

This applies to licences for which this authority has no experience.

Do you foresee any problems with our proposals to allow local autherities to
relax the prohibition in paragraph 7(7) in its entirety where appropriate? (see
paragraphs 1.54 -1.57)

Response 13:

Question 14:;

This Council sees no problem with the relaxation of the prohibition in
paragraph 7(7).

Do you foresee any problems with our proposals to amend paragraph
10(1)(d)? (See paragraph 1.59 above) '

Response 14:

Question 15:

No

Please can local authorities tell us about any other local Acts regulating
street trading which are not listed at Annex B of this document (or any Acts
listed in Annex B which have in fact been repealed).

Response 15:

Question 15.1:

Response 15.

Question 16:

)
(ii)

(i)

The Maidstone Borough Council Act 2006 is included within Annex B and
has not been repealed.

Please can local authorities tell us-

(i) whether having screened your local street trading' Acts for
compliance with the Directive, amendments /repeals need to be made to
that legislation;

(ii) if such amendments/ repeals are needed whether you wish us to include
them in our regulations.

1:
This Council would like to include an amendment within your regulations.
A draft by parliamentary agents is included with this response.

Please can local authorities tell us-

what consequential amendments are needed fo the provisions listed in Annex
C as a result of the repeal of the Pedlars Acts (and provide appropriately
drafted provisions);

whether any consequential amendments are needed to other provisions of local
Acts as a result of the repeal of the Pedlars Acts (and, if so, provide
appropriately drafted provisions);

if any of the provisions listed in Annex C are no longer in force.

Response 16:
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This Council has included with this response consequential amendments
required as result of the repeal of the Pedlars Act.

Question 17:  Can local authorities tell us-

(i) what consequential amendments are required to the provisions of local Acts
listed above at paragraph 1.73 as a result of our proposed amendments to
Schedule 4 to the LG(MP)A, and provide appropriately drafted provisions?

(i)  whether (and, if so, what) consequential amendments are required to any other
provisions of local Acts as a result of our proposed amendments to Schedule 4
to the LG(MP)A (and again provide appropriately drafted provisions)?

Response 17:

The consequential amendments required and the appropriate draft
provisions are included with this response.
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